Семінаристи 2020/2021

             Nasza wspólnota

129495176 217863713185430 2255247564463914871 n

Літургійний календар

традиційних Церков візантійського обряду

chr-kal5

Archiwum

Храм для всіх народів

„Все писання – натхнене Богом і корисне, щоб навчати, докоряти, направляти, виховати у справедливості, щоб Божий чоловік був досконалий, до всякого доброго діла готовий» – слова апостола Павла з другого послання до Тимотея(3,16), які читається у візантійському євхаристійному lectio continua у вівторок 28-го тижня, стосуються також Євангелій, хоч у писаному варіанті в часах Павла їх ще не було. Яка користь, яка наука/докір пливе від читаного в цей же день фрагменту Євангелія від Луки про вигнання торговців з храму(19,45-47)? Від чого прийде досконалість і готовність до всякого доброго діла? Маємо наслідувати Ісуса у святому гніві і виганяти зі святих місць тих, хто на нашу думку їх осквернює?  

«Загально кажучи, розповідь про вигнання торговців і банкірів з освяченого місця сприймається надто поверхово» – стверджує нинішній понтифік в книжці з 1994 року. Кардинал Рацінгер пригадує, що у храмі не можна було послуговуватись римськими грішми із зображеннями поганських богів чи апотеозованих кесарів – звідси пункти обміну «нечистої» валюти. Так само культ у храмі, який полягав у жертвоприношенні з тварин, вимагав торговців, які – немилосердно завищуючи ціни – продавали б прочанам необхідних голубів, горлиць тощо. Ісус не знав про це? Знав це і те, що сказано у пророцтві Ісаї, що дім Божий назоветься «домом молитви для усіх народів»(Іс 56,7; Мк 11,17). І всі народи могли молитися в притворі при храмі, в так званому гіерон. Минулий час дієслова могти тут доречней, бо з місця їм відведеного, народи витіснили торговці і банкіри. «Очищення храму означає мериторично жест його відкриття для народів, це профетична антиципація обіцяної мандрівки народів до Бога Ізраїля» – пояснює німецький богослов.

Яка користь, наука або докір для нас? Юдеї мали один-єдиний храм, де після централізації культу святкували Пасху. «Зруйнуйте храм цей, а я його за три дні поставлю»(Ів 2,19) – Христос є нашим храмом. Чи йдеться про величавий катедральний собор чи скромну сільську церкву – сутність одна, бо євхаристійна. Чи універсалізм християнства, понад- і позапартійність заперечує єпископ чи сільський парох, руйнується храм Бога живого. Про мандрівку людей до Бога можна тоді забути. І в Україні, і в Росії, і в Польщі, і в..

О. Богдан Панчак

{jcomments on}

Wielki Post:

pist

Семінарійні Хори

Mapa powołań

mapa powolaniowa 180